Adventskalender – 22 december

Vandaag is voor veel ondernemers de laatste werkdag van het jaar. Ik hoop dat je een heel succesvol en winstgevend 2023 hebt gehad met jouw bedrijf.

En ik ben ook benieuwd wat jouw plannen voor 2024 zijn.

Als je mij een beetje kent weet je dat ik een groot fan ben van het maken van een financieel plan voor jouw bedrijf. En dat is niet alleen omdat je dan weet wat je moet doen in een jaar.

Nee, nog belangrijker vind ik dat jij er achter komt of de doelen die je voor jezelf gesteld hebt jou wel genoeg opleveren.

Te vaak spreek ik namelijk ondernemers die zeggen een bepaalde omzet te willen behalen, maar als ik doorvraag dan hebben ze eigenlijk geen idee hoeveel ze zelf verdienen met die omzet. Ze vonden het bedrag gewoon mooi klinken.

Om te voorkomen dat jij een heel jaar doelen nastreeft die niet genoeg opleveren wil ik het vandaag hebben over welke gelddoelen je als ondernemer moet stellen zodat jij echt gaat verdienen wat jij graag wilt.​

 

1) Inkomensdoel

Ik begin mijn trajecten altijd met het vaststellen van een inkomensdoel. Dit is het allerbelangrijkste doel dat jij moet stellen als ondernemer. Alle andere doelen vloeien hieruit voort. Bij een inkomensdoel bepaal jij hoeveel jij zelf wilt verdienen aan jouw bedrijf. Hoeveel heb jij nodig om thuis jouw vaste lasten te kunnen betalen en de lifestyle te kunnen betalen die jij graag wilt?

Dit bedrag is bij iedereen anders. De 1 is tevreden met € 1.500,- per maand en de ander wil minimaal € 5.000,-. Alles is oké, zolang jij er maar gelukkig van wordt.

 

2) Winstdoel

Weet je eenmaal hoe hoog jouw inkomensdoel is, dan kan je daarna bepalen hoe hoog jouw winst moet zijn om dit voor elkaar te krijgen. Als ondernemer mag je helaas niet zomaar alle winst zelf houden. De belastingdienst wil daar ook een gedeelte van. Daarom is goed om te bepalen hoeveel winst er moet zijn om er uiteindelijk jouw gewenste salaris uit te kunnen betalen.

 

3) Omzetdoel

Nu je jouw winstdoel weet kun je verder met het bepalen van het laatste gelddoel en dat is jouw omzetdoel. Hoeveel geld moet er binnenkomen in jouw bedrijf om er onderaan de streep genoeg aan over te houden? Want zoals je vast wel weet: omzet is geen winst. Om een bepaalde omzet te kunnen maken met jouw bedrijf zal je namelijk ook kosten moeten maken. En deze kosten moet jij eerst terugverdienen voordat er iets voor jou overblijft.

Te vaak hoor ik van ondernemers dat ze bijvoorbeeld € 100.000,- aan omzet willen maken, dat bedrag klinkt zo mooi. Maar als je vervolgens € 100.000,- aan kosten moet maken om dit voor elkaar te krijgen dan heb je een hobby en geen bedrijf, want je houdt er niks aan over.

Daarom is het zo belangrijk dat je jouw omzetdoel pas stelt zodra je weet wat jouw inkomensdoel is. Je kunt dan namelijk berekenen hoe hoog jouw omzet moet zijn om dit voor elkaar te krijgen.

En waarom zou je ook een omzetdoel bepalen als je al een winstdoel hebt? Het grote voordeel van het hebben van een omzetdoel is dat je door het jaar heen makkelijk kunt zien of je op schema ligt. Je telt gewoon alle ontvangen betalingen op en vergelijkt dit met jouw omzetdoel. Want als jij jouw omzetdoel hebt berekend op basis van jouw inkomensdoel dan weet je dat wanneer je jouw omzetdoel behaalt je jezelf ook echt het salaris kunt uitbetalen wat je graag wilt.

Wil je serieus aan de slag met het bepalen en behalen van jouw doelen? Dan help ik jou daar natuurlijk graag bij. In al mijn trajecten bepalen we jouw doelen en maken we een plan. Dit is namelijk echt de basis van een succesvol bedrijf. Dus neem vooral contact met mij op om te bespreken hoe ik jou het beste kan helpen in 2024.

Loading...