Reserveer jij genoeg?

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Dat was een reclameslogan toen ik klein was. En dit geldt natuurlijk nog steeds.

En als ondernemer betekent dit onder andere dat je genoeg geld reserveert om in de toekomst niet in de problemen te komen.

Denk hierbij aan het opzij zetten van geld om de belastingdienst te kunnen betalen. En dan niet alleen de BTW, maar ook de inkomstenbelasting.

Maar ook geld om rustige periodes op te kunnen vangen. Het ondernemerschap gaat met pieken en dalen en dat zie je per maand terug in jouw omzet. Helaas blijven de rekeningen wel gewoon komen. Slim dus om een buffer te hebben.

En wat dacht van pensioen en arbeidsongeschiktheid? Wil je dan niet in de problemen komen, dan zal je ook hiervoor geld apart moeten zetten.

 

Ondernemers reserveren vaak te weinig geld 

 

Wat ik merk is dat veel ondernemers dit wel weten, maar het toch niet (voldoende) doen. Omdat ze eigenlijk niet weten welk bedrag het zou moeten zijn en omdat dit natuurlijk niet het leukste onderdeel van het ondernemen is. Het is veel leuker om je geld uit te geven aan een leuk event of extra salaris.

Vaak komen ze er te laat achter dat dit toch wel handig was geweest. Maar dan is er al een financiële uitdaging ontstaan en moeten ze soms noodgedwongen een baan in loondienst nemen om de problemen weer op te lossen. En moeten ze hun droom opgeven.

Superzonde, want door dit vanaf het begin goed in te richten, was dit niet nodig geweest.

Reserveer jij al geld binnen jouw bedrijf? Laat het me weten in de reacties.

Anderen bekeken ook:

Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!