Hoe doe je dat nou… prijzen verhogen?

Bepalen welke prijs jouw product moet hebben EN het vervolgens ook nog vragen aan jouw klant …. voor veel onderneemsters is dat een lastig iets.
Laat staan dat ze hun prijzen verhogen!

Toch is het af en toe wel noodzakelijk om jouw prijs te verhogen. Bijvoorbeeld wanneer:

  • Jouw kosten zijn gestegen
  • Het BTW-tarief verandert
  • De waarde van jouw product is gestegen
  • Jouw prijs zo laag is dat je er zelf niet genoeg aan overhoudt

Allemaal hele plausibele redenen dat jij jouw prijs wat naar boven bijstelt. En toch ken ik heel wat onderneemsters die nooit hun prijzen verhogen. Omdat ze bang zijn dat hun klant anders wegloopt. Herkenbaar??

Weet dan dat klanten zelden alleen voor de prijs bij jou kopen. Zeker wanneer jij een dienst levert zal dit niet het geval zijn. Dan kiezen ze ook bewust voor jou. En wanneer jij klanten hebt die echt alleen voor de prijs gaan, kun je je afvragen of je die klanten wel wilt hebben. Dit soort klanten is vaak moeilijk tevreden te stellen en zodra jouw concurrent een kortingsactie heeft zijn ze verdwenen.

 

Hogere kosten

Wanneer jouw kosten of het BTW-tarief stijgt, ben jij niet de enige onderneemster die hier last van heeft. Sterker nog, iedereen heeft er mee te maken. Gebruik dit dan ook in de communicatie naar de klant. Geef duidelijk aan dat jouw inkoopkosten of het BTW tarief verhoogd is en dat jij dit doorberekend in jouw prijzen. Je zult merken dat de meeste van jouw klanten hier begrip voor hebben.

En geloof me, je zal niet de enige zijn die dit doet. Grote kans dat jouw concurrenten ook hun prijzen verhogen. Als dat nu niet meteen is, dan gaan ze dit op termijn zeker doen. Want ook zij willen graag hun winstmarge op peil houden. Maar als jij slim bent pas je meteen jouw prijs aan. Want op een later moment kun je de gestegen BTW of kosten niet meer ‘de schuld’ geven van de prijsverhoging.

 

Meer waarde

Het kan ook zo zijn dat jouw product meer waard is dan de prijs die jij er nu voor vraagt. Dit is onder andere zo als:

  • De service is uitgebreid
  • Het aanbod is vergroot (bijvoorbeeld extra Excelbestanden bij een cursus)
  • Er opeens heel veel vraag is en je niet iedereen kan helpen
  • Jijzelf meer kennis en ervaring hebt gekregen en jouw klanten dus beter kan helpen

Ook dan is het heel belangrijk dat je jouw prijs gaat verhogen. Je voelt nu misschien minder noodzaak dan wanneer een andere partij zijn kosten verhoogd en jij deze moet doorberekenen. Maar het is wel heel belangrijk dat jij een hogere prijs gaat vragen. Zo niet….dan steel je eigenlijk van jezelf. Jij biedt namelijk meer waarde aan en daar mag ook een hogere prijs tegenover staan.

Ook nu is het belangrijk dat je naar jouw klant toe duidelijk maakt waarom de prijs hoger wordt. Weet dat een prijs altijd de waarde van jouw product symboliseert. Vertel dus duidelijk wat de klant nu meer krijgt.

Een goede manier om de klant te laten wennen aan jouw nieuwe prijs is om ze nog een beperkte periode de mogelijkheid te geven om te kopen tegen jouw oude prijs. Je vertelt dat de prijs per datum x omhoog gaat vanwege reden y. Tot die tijd kunnen ze eraan wennen en nog tegen jouw oude prijs kopen. Dit kan meteen als goede stimulans werken om jouw verkopen in die periode te verhogen 🙂

 

Te lage prijs

De meest lastige situatie waarin jij jouw prijs moet verhogen is wanneer jij nu een te lage prijs vraagt. Deze prijs voelde destijds waarschijnlijk goed, maar je hebt nooit goed doorgerekend of deze wel genoeg opleverde. En nu je een tijdje bezig bent, kom je erachter dat je er niet genoeg aan overhoudt. Erg vervelend!
Je moet nu wel jouw prijs verhogen, maar kan niet goed communiceren waarom. De beste manier om dit aan te pakken is door eerlijk te zijn tegen jouw huidige klanten. Geef ze ook nu weer de kans om nog tijdelijk in te stappen tegen jouw huidige prijs.
Voor nieuwe klanten is het nodig dat jij jouw positie in de markt te verandert. Je zoekt nu immers een klant die meer wil betalen voor jouw product.

 

Laat mij jou helpen

Wil jij er zeker van zijn dat de prijzen die jij vraagt echt goed zijn? Zodat je niet in de valkuil van te lage prijzen stapt. En je meteen goed verdient aan jouw producten?

Dan is mijn Masterclass Bepaal Jouw Ideale Prijs echt iets voor jou. Hierin leer ik jou hoe je een prijs berekent die goed voelt EN genoeg oplevert. En heel fijn, je ontvangt dan ook mijn kant en klare scripts voor het communiceren van een prijsverhoging.

Anderen bekeken ook

Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Sterker uit de crisis

Wil jij ook graag meer verdienen in deze crisis?

Claim dan nu jouw 3 gratis masterclasses en ontdek hoe jij met online ondernemen jouw bereik en bankrekening laat groeien.

Aanvraag is gelukt