Zou je het ook privé kopen?

Onderneemsters komen vaak bij mij met de vraag hoe het komt dat ze zo weinig winst overhouden. Er komt best een mooi bedrag aan omzet binnen, maar aan het einde van de maand is daar niet veel meer van over.

Dan vraag ik ze altijd te laten zien welke bedrijfsuitgaven ze allemaal hebben gedaan. Want de enige manier waarop deze omzet kan verdwijnen is doordat het uitgegeven is.

En dan zie ik daar vaak zaken opstaan waarvan mijn wenkbrauwen gaan fronsen.

Workshops die ze gevolgd hebben die niet meteen iets met hun core business te maken hebben, hele gave businessretraites en/of co-workingweeks, fotoshoots waarvoor ook nog een stylist, kapper en visagist zijn ingeschakeld, netwerkclubs die vast heel gezellig zijn, maar weinig business opleveren. Je snapt vast wel wat ik bedoel.

 

Besef dat alle kosten uiteindelijk uit jouw zak komen

 

Ik snap dat deze zaken tof zijn en jouw ondernemersleven leuker maken. Echter al deze zaken kosten best veel geld. Geld dat uit jouw portemonnee komt. Want hoe meer kosten je maakt, hoe minder winst er voor jou overblijft.

Je betaalt deze zaken dus eigenlijk uit je eigen zak. Zodra je je daar bewust van bent, word je kritischer op waar je jouw geld aan uitgeeft. Dan wordt het ook belangrijk dat deze investeringen een rendement hebben. Dat ze niet alleen leuk zijn, maar ook geld opleveren.  Want zo’n extra workshopdag is leuk, maar een beautydag met vriendinnen is misschien nog wel veel leuker.

Welke uitgaven ga jij nog eens kritisch bekijken?

Anderen bekeken ook:

Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!