Het gaat niet om omzet

Het jaar nadert het einde en ik vind dit zo’n toffe tijd, jij ook?
En dan bedoel ik niet dat de dagen korter worden en het buiten kouder is, want daar ben ik niet zo’n liefhebber van. Maar van de positieve buzz die in de lucht hangt.

Deze periode is in mijn bedrijf altijd een hele drukke tijd. Zo einde van het jaar gaan mijn klanten weer aan de slag met hun plannen voor volgend jaar. En dat brengt altijd weer zoveel positieve energie met zich mee. Want alles voelt weer mogelijk. Net alsof we op 1 januari een soort magische grens overgaan.

Nou is dat natuurlijk niet zo, maar het is wel heel fijn om het gevoel te krijgen dat alles kan. Want met het juiste plan is dat namelijk echt zo.

Maar er is 1 ding dat me steeds weer opvalt.
En dat wil ik graag met je delen, want misschien doe jij dit ook wel.

Bijna alle onderneemster nemen als vertrekpunt voor hun plan hun omzet. En dat is dan ook vaak nog een heel mooi rond getal. Ik hoor hele mooie ambities voorbij komen: €100.000, €200.000, €250.000. Klinkt natuurlijk heel goed, maar…..het zegt geen bal.

Want wat moet jij doen om die €100.000 omzet te behalen?
Tuurlijk dit heb je opgeschreven in je plan. Je gaat 50 x product 1 verkopen, 100 x product 2 en ook nog 70 x product 3. Duidelijk toch?
Maar dit is niet helemaal wat ik bedoel.

 

Hoe kom je aan die klanten?

 

Want zeker als jij op dit moment nog niet zoveel klanten bedient dan wordt dit nog een hele klus. En zal er waarschijnlijk een behoorlijk marketingbudget ingezet moeten worden om dit voor elkaar te krijgen.

 

En al die klanten, lukt jou dit eigenlijk wel alleen?

 

Wanneer je gaat groeien, kom je onherroepelijk op het punt dat je niet alles meer zelf kunt doen. Je hebt hulp nodig. Je schakelt toch maar een VA in voor de techniek, besteed je administratie uit of laat iemand jouw communicatie doen. Op zich allemaal hele goede en logische stappen. Maar…..ze kosten wel geld.

En dan heb ik het nog niet eens over eventuele capaciteitsproblemen die er gaan ontstaan wanneer jij gaat groeien. Je bedrijfsruimte wordt te klein, dus je hebt een groter pand nodig. Er staan meer namen op je maillijst, dus je hebt een duurder abonnement nodig. Ook jouw hostingpakket wordt duurder omdat jouw website meer bezoekers krijgt. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

En wat gebeurt er dan met die mooie omzet van jou?

 

Die wordt langzaam opgegeten door al die extra kosten die jij moet maken. En dan blijkt opeens dat je aan het einde van het jaar weliswaar die €100.000 hebt behaald. Maar dat je er maar €20.000 winst aan over hebt gehouden. Dat is nog geen €2000 per maand!
Niet echt wat je had verwacht toen je heel enthousiast die ton aan omzet had opgeschreven.

En dit is dus precies de reden waarom ik mijn klanten een ander vertrekpunt laat gebruiken. Wij gaan niet uit van de omzet, maar van de netto winst. Het bedrag dat jij echt zelf over wil maken naar jouw privé-rekening. En dat was in het bovenstaande voorbeeld waarschijnlijk geen €2000, maar eerder €5000 per maand.

Vervolgens berekenen we op basis van de netto winst hoe hoog het omzetdoel voor het jaar dan zou moeten zijn. En van daaruit gaan we het plan maken. Dan weet je tenminste zeker dat wanneer jij jouw doel behaalt, je er zelf ook genoeg aan verdient. Ik noem het niet voor niets een winstgevend plan ?

 

Zo’n winstgevend plan gun ik jou ook!

En daarom heb ik een Masterclass Maak Jouw Winstgevende Plan. Hierin leg ik je precies uit hoe je nou een financieel plan maakt dat je echt wat oplevert. Een must voor elke ondernemer!

 

Anderen bekeken ook

Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!