4 financiële termen die elke ondernemer moet kennen

Beheers de basis van financiële termen

​Veel van mijn volgers zeggen dat ze zijn niet goed zijn met cijfertjes en kijken er daarom nooit naar. Ze besteden het uit aan een boekhouder, maar ze snappen vervolgens niks van het rapport die ze van hem of haar ontvangen en leggen deze ongelezen in de la. Superzonde! Want hier zit juist heel veel waardevolle informatie in, die jij kunt gebruiken om jouw bedrijf beter te maken.

Ik weet dat het allemaal ingewikkelde termen zijn en dat het lijkt alsof je eerst een bedrijfseconomie studie moet volgen voordat je hier iets mee kunt. Maar het valt echt mee. Als ondernemer hoef je eigenlijk maar een paar financiële termen te begrijpen om een financieel succes te maken van jouw bedrijf. Ik neem deze graag even met je door.

 

1) Omzet

Dit is al het geld dat binnenkomt in jouw bedrijf doordat jij producten verkocht hebt. De omzet krijg je door het aantal verkochte producten x de prijs te doen. Omzet is vaak ook het doel dat ondernemers nastreven. Ze willen bijvoorbeeld
€ 100.000,- in een jaar als omzet. Hoe gaaf het ook is als er een mooi bedrag aan omzet binnenkomt, het zegt niks over hoe goed het gaat met jouw bedrijf. Daarvoor moet je namelijk kijken naar de winst.

 

2) Winst

De winst is de omzet minus alle kosten die je hebt moeten maken om die omzet te realiseren. Dit bedrag is dus altijd lager dan de omzet. Bij een eenmanszaak is de winst het bedrag dat jijzelf verdient aan jouw bedrijf.  Daardoor is het ook veel belangrijker dan de omzet. Want je kunt wel € 100.000,- aan omzet binnenhalen, als je ook € 100.000,- aan kosten hebt moeten maken om dit voor elkaar te krijgen, dan verdien je dus niets. Als ondernemer kun je je daarom beter focussen op de winst.

 

3) Kosten vs Investeringen

Zoals je net gemerkt hebt, bepaalt het totaalbedrag aan kosten hoeveel winst er uiteindelijk overblijft van jouw omzet. Dan heb je snel de neiging om je uitgaven zo laag mogelijk te houden. Maar dat is niet altijd een slim idee. Belangrijk is dat je onderscheid maakt tussen kosten en investeringen. Kosten maak je voor zaken die je nodig hebt om jouw bedrijf te kunnen draaien, bijvoorbeeld de inkoopkosten van jouw product, jouw telefoonrekening of domeinnaam. Deze hou je graag zo laag mogelijk. Maar … om jouw bedrijf te laten groeien is het nodig dat jij regelmatig investeert in zaken die jouw bedrijf verder brengen. Zoals bijvoorbeeld een training, coach, nieuwe website enzovoort. Bij dit soort kosten kijk je niet naar wat het nu kost, maar naar wat het oplevert in de toekomst. Zodra dat meer is dan de kost, is het slim om deze investering te maken. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw bedrijf gaat groeien.

 

4) Cashflow

Dan is er nog 1 belangrijke term en dat is cashflow. Je hebt misschien wel eens de uitspraak gehoord: “Bedrijven gaan niet failliet door het gebrek aan klanten, maar door het gebrek aan geld”. Dat is precies waarom het zo belangrijk is om op de hoogte te zijn van jouw cashflow. Cashflow laat namelijk zien hoeveel geld er daadwerkelijk in en uit jouw bedrijf gaat en hoe hoog het saldo van jouw bankrekening nu is. Je kunt namelijk wel heel veel omzet en winst maken, maar als deze klanten vervolgens niet betalen dan krijg je toch een financieel probleem. Hou dus goed in de gaten wanneer er grote uitgaven aankomen (zoals het jaarlijks betalen van jouw coach of verzekering) en zorg dat er dan genoeg op je rekening staat. Zo kom jij niet in de problemen.

Wanneer jij deze 4 termen kent en in de gaten houdt, kun je als ondernemer heel goed zelf de dagelijkse geldzaken van jouw bedrijf managen. Voor de grotere zaken zoals het opstellen van een balans, verlies & winstrekening of belastingaangifte kun je dan een boekhouder inschakelen. Wil je graag hulp bij het lezen van deze documenten, neem dan vooral contact met mij op. Ik help je daar graag mee.

Anderen bekeken ook

Vlog: Money Management voor vrouwelijke ondernemers
Vlog: Het gaat niet om omzet
Vlog: Waarom je als ondernemer meer moet verdienen dan in loondienst
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...