Gebruik jij jouw zakelijke rekening ook voor privé uitgaven?

Hou je zakelijke en privé rekening gescheiden

Als ondernemer ben jij waarschijnlijk in het bezit van minimaal 2 verschillende bankpasjes.
Eentje waarmee jij alles voor je bedrijf betaalt en eentje die je privé gebruikt. En dan kan het wel eens zo zijn dat je in de verleiding komt om jouw de bankpas van je zakelijke rekening te pakken op het moment dat je privé even krap zit. Als eenmanszaak is alles wat je verdient toch voor jezelf, dus wat maakt het uit met welke bankpas je betaalt?

Nou … dat maakt best wel een verschil. Het betalen met de verkeerde bankpas kost jou tijd, geld en in sommige gevallen ook nog een slecht humeur. Ik zal je uitleggen waarom:

 

1) Administratie

Het grootste probleem zit hem in het bijhouden van jouw administratie. Het saldo van jouw zakelijke bankrekening moet kloppen met de facturen die jij verstuurd en ontvangen hebt. En op het moment dat er bedragen van jouw zakelijke rekening af gaan waar geen factuur tegenover staat is er dus een gat. En nu weet jij nog wel waar die betaling voor was, maar zeker als jij niet wekelijks jouw administratie bijhoudt, wil je nog wel eens vergeten dat je überhaupt een privé-betaling hebt gedaan, laat staan dat je nog weet voor wat. Kun je nagaan wat een puzzel het wordt als jij alles laat liggen totdat de btw-aangifte gedaan moet worden. En dat kost tijd, tijd die je veel liever aan iets anders had besteed, zoals het maken van nieuwe klanten.

En nu kost het jou alleen tijd, maar mocht jij jouw administratie uitbesteed hebben, dan kost het ook nog eens geld. Want ook zij moeten gaan uitzoeken waar het gat in jouw administratie vandaan komt. Dit kost jouw VA of boekhouder extra tijd … en aangezien jij moet betalen voor elk uur dat zij aan jouw administratie besteden, kost dat geld. Dan wordt jouw privé-uitgave misschien opeens wel 2x zo duur, zonde toch?

 

2) Inzicht

Naast de administratieve rompslomp zorgt het ook nog eens voor een gebrek aan inzicht in hoe het gaat met jouw bedrijf. Het saldo van jouw zakelijke bankrekening is lager dan het zou moeten zijn. Je lijkt nu meer kosten en dus minder winst te hebben. Daar kan je echt zo’n moedeloos gevoel van krijgen. Zeker als het (weer) niet lukt om genoeg salaris over te maken. En dat is nergens voor nodig, want het staat er dus helemaal niet zo slecht voor als jij denkt.

Dus tip van de week: betaal alles voor je bedrijf van je zakelijke rekening en alles voor privé van je privébankrekening. Dat maakt het allemaal zoveel makkelijker. En als dat betekent dat je die privé-uitgave dan even niet kan doen, dan zal je even moeten wachten. Zodra je dan jouw salaris weer hebt kunnen storten kun je alsnog losgaan.

 

Hulp nodig?
Enne … wil je graag weten hoe je jezelf meer salaris kunt uitkeren zodat je nooit meer in de verleiding komt om die zakelijke bankpas te gebruiken? Neem dan snel contact met mij op. Ik help je om een veel winstgevender bedrijf te creëren zodat je moeiteloos jouw salaris kunt uitbetalen.

Anderen bekeken ook

Vlog: Money Management voor vrouwelijke ondernemers
Vlog: Hoeveel salaris mag je eigenlijk aan jezelf uitkeren?
Vlog: Financiële stress en wat je ertegen kunt doen
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...