Hoeveel salaris mag je eigenlijk aan jezelf uitkeren?

Liever lezen?

Wanneer je in loondienst bent, ontvang je elke maand hetzelfde bedrag op je bankrekening als salaris. Maar hoe die je dat eigenlijk wanneer je een eigen bedrijf hebt? Mag je dan zomaar geld naar jezelf overmaken? En zo ja, hoeveel dan?

Het grote verschil tussen beide is dat je in loondienst salaris ontvangt en bij een eigen bedrijf winst maakt. Die salaris is een zekerheid, die winst helaas niet.

Maar je hebt natuurlijk wel een bepaald bedrag nodig om thuis alle rekeningen te kunnen betalen. Want zonder huis, eten en kleding wordt het toch wel erg lastig.

Zaak is dus dat jouw bedrijf minimaal genoeg winst maakt om thuis jouw vaste lasten te kunnen betalen.

Voor de belastingdienst is een eenmanszaak geen aparte rechtspersoon. Die zaak hoort bij jou en alle financiën van jou als privé persoon en jouw bedrijf horen bij elkaar. Dit betekent dat je op elk gewenst moment geld mag overmaken van jouw bedrijf naar je privé rekening. Je kunt jezelf dus altijd van salaris voorzien.

Heel belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat jij niet meer naar jezelf over maakt dan dat er winst is. Want anders kom je uiteindelijk in de problemen, omdat je dan bepaalde zakelijke rekeningen of de belastingdienst niet kunt betalen.

 

Hoe moet het dan wel?

 

Wat een goede manier is, is om eerst duidelijk te krijgen hoeveel geld jij privé minimaal nodig hebt als salaris. Dit bedrag maak je elke maand automatisch over vanuit jouw zakelijke naar jouw privé bankrekening. Eventuele extra winst laat je nog even in jouw bedrijf om een buffer op te bouwen.

Blijkt na 3 maanden dat je elke maand geld overhoudt op jouw zakelijke rekening, dan kun jij het bedrag dat je aan jezelf overmaakt verhogen. Door dit elke 3 maanden te bekijken, groei je met je bedrijf mee en keer je nooit te veel geld uit aan jezelf.

Anderen bekeken ook

Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!