Betaal jij jezelf elke maand salaris uit?

Salaris?!

Afgelopen week was ik op een netwerkbijeenkomst en daar viel me wat op. Het gesprek ging over het wel of niet uitbetalen van salaris aan jezelf. Het bleek dat de meeste van de onderneemsters die er zaten dat niet vaak deden. En al helemaal niet het bedrag dat ze graag zouden willen ontvangen. En nee … dit waren niet alleen starters. Er zaten ook genoeg onderneemsters bij waarvan je zou denken dat ze echt goed kunnen leven van hun bedrijf.

En dat raakte me…

Niet alleen omdat ik als financieel business coach de missie heb om vrouwen juist goed te laten verdienen met hun bedrijf. Maar ook omdat ik het herkende. Omdat dit me in mijn vorige bedrijf ook regelmatig gebeurde. Als ik niet genoeg omzet had gemaakt, dan had ik die maand minder of geen salaris.

Ondertussen weet ik dat dit echt niet slim is.

Als je een eigen bedrijf hebt, is het de bedoeling dat je er iets mee verdient. Anders is het namelijk een hobby en geen bedrijf.

Dat geld heb je ook gewoon nodig, want thuis moeten ook alle rekeningen betaald worden. Betaal je jezelf niets uit, dan zal je er nog een baan naast moeten aanhouden en dat is eigenlijk niet wat je wilt.

Salaris is noodzakelijk

Wat mij echter opvalt is dat veel onderneemsters het wel of niet ontvangen van salaris af laten hangen van hoe goed het gegaan is deze maand. Bij een goede maand is er veel salaris, bij een slechte maand weinig of soms helemaal niets.

Waarom is het oké om jezelf als restpost in jouw bedrijf te zien? Je betaalt alle andere facturen die je zakelijk ontvangt wel gewoon, maar die van de belangrijkste werknemer (jij!) laat je regelmatig onbetaald. Wat voor signaal geef je hiermee aan jezelf?

Je zou het in loondienst toch ook niet accepteren als jouw baas aan het einde van de maand zou meedelen dat hij heel blij is met al jouw inzet, maar dat hij er niet voor gaat betalen? Nee, natuurlijk niet… Je zou wel gek zijn.

Maar mag het dan wel als JIJ de baas bent?

Tijd om jouw salaris te gaan zien als een vaste kostenpost. Wat er ook gebeurt, jij ontvang elke maand hetzelfde bedrag. Net zoals jij ook al die andere leveranciers betaalt. In goede maanden hou je dan geld over, dat kun je dan weer inzetten in de slechtere maanden.

Op die manier geef jij jezelf het signaal dat jij het waard bent om goed te verdienen. Dat ook jij beloond wordt voor jouw harde werken. Zo hou je het ondernemerschap een stuk langer vol en is er ook thuis veel minder stress of er die maand wel genoeg binnen komt.

Ik ben wel eens benieuwd: betaal jij jezelf elke maand hetzelfde bedrag aan salaris uit? Deel het vooral met me in de reacties.

Enne … wil je wel graag een vast salaris kunnen uitbetalen, maar zie je nog niet hoe je dit voor elkaar kunt krijgen? Neem dan vooral even contact met mij op. Ondernemers helpen goed te verdienen met hun bedrijf is wat ik doe.

Anderen bekeken ook

Vlog: Hoeveel salaris mag je eigenlijk aan jezelf uitkeren?
Vlog: Wanneer mag je jezelf salaris uitbetalen?
Vlog: Ontvang jij deze maand vakantiegeld?
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...