Waarom je als ondernemer meer MOET verdienen dan in loondienst

Hoeveel moet je verdienen als ondernemer? 

Ben jij ook ondernemer geworden zodat jij de hele dag kan doen wat jij het allerliefste doet? Ik ook!

Ik wil je graag iets meegeven wat ik vaak fout zie gaan. En dat is dat het heel belangrijk is dat je als ondernemer een stuk meer gaat verdienen dan toen je in loondienst was. En ik zal je uitleggen waarom:

Ik hoor namelijk vaak van klanten dat ze zeggen: ‘Ik ga voor mezelf beginnen en als het me lukt om hetzelfde te verdienen als nu in loondienst dan ben ik al hartstikke blij’.

Stel dat ze nu € 2.500,- per maand verdienen in loondienst. En ze gaan die stap zetten, ze gaan voor zichzelf beginnen als coach, VA of fotograaf.  Ze hebben mooie pakketten gemaakt van hun producten om aan te bieden en die kosten € 500,-. Vervolgens hebben ze berekend dat ze elke maand 5 klanten moeten maken, want 5 × € 500,- = € 2.500,-.

Ze gaan hard aan de slag en het lukt ze om die klanten binnen te halen. Ze zijn helemaal blij. Maar als ze aan het eind van het jaar de balans opmaken (of als de boekhouder de balans opmaakt) dan blijkt dat ze helemaal niet zoveel verdiend hebben als ze hadden gedacht. Ze hebben er maar € 500,- tot € 1.000,- per maand aan overgehouden. Hoe kan dat nou?

Ik zal je uitleggen hoe dat komt:

 

Kosten

Om jouw product of dienst aan te kunnen bieden zal je eerst kosten moeten maken. Je hebt inkoopkosten, laat een website bouwen, je hebt een telefoonrekening enz. en al deze kosten zal je wel eerst zelf moeten betalen als ondernemer. En deze kosten moet je betalen van het geld dat er binnenkomt van jouw klanten. Dus daar lekt geld weg.

 

Pensioen en AOV

Toen jij in loondienst was, was je waarschijnlijk verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en bouwde je pensioen op. Wil je dit nu weer (het is een keuze, het hoeft niet), dan zal je het zelf moeten regelen en zal je er zelf voor moeten betalen. Helaas is dat niet goedkoop. Er gaat behoorlijk wat geld naar toe. Dit zal je ook weer moeten betalen van wat er binnenkomt van je klanten.

 

Belastingen

Als laatste komt ook de belastingdienst nog een keer langs. Want dat salaris dat je in loondienst kreeg, was een netto salaris. Daar had je baas al belasting over betaald. Maar als ondernemer moet je dit zelf doen. Dus van die € 2.500,- die binnenkomt, moet jij ook nog de belastingen betalen.

Wanneer jij als ondernemer € 2.500,- omzet binnenhaalt en je betaalt hier jouw kosten, pensioen, arbeidsongeschiktheid en de belastingen van dan is de kans best groot dat je er maar € 500,- tot € 1.000,- aan overhoudt. En dat is niet wat je wilde.

Daarom is het zo belangrijk dat je als ondernemer weet hoeveel omzet je elke maand moet behalen om jouw gewenste salaris uit te kunnen keren. Maar hoe doe je dat?

Je start met jouw inkomensdoel van € 2.500,- en telt daar vervolgens de belastingen, jouw kosten, pensioen en arbeidsongeschiktheidspremies bij op. En dat kan in dit geval uiteindelijk best tot een bedrag van € 5.000,- leiden. Dit klinkt dan als een megahoog bedrag, maar dit is wel wat jij nodig hebt om er uiteindelijk hetzelfde salaris als in loondienst uit te kunnen halen.

Hou dit heel goed in de gaten. Bereken het goed en zorg dat jij beloond wordt voor al het mooie werk dat jij doet. Kun je wel wat hulp gebruiken bij deze berekening? Dan is mijn Salaris Rekentool echt iets voor jou. Je vindt deze bij mijn masterclass Cash It die sowieso helemaal draait om het krijgen van meer inkomen uit jouw bedrijf. Heel veel succes!

Anderen bekeken ook

Vlog: Het gaat niet om omzet
Vlog; Hoe bepaal je een goed inkomensdoel?
Vlog: 5 redenen dat jij jouw omzetdoel niet behaalt
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...