BTW – weg ermee

BTW Weg ermee!

Wanneer je als ondernemer facturen verstuurt, ontkom je er niet aan: je moet BTW in rekening brengen. Tenminste als jij niet in een beroepsgroep valt die onder het 0% tarief valt of in de KOR zit.

En die BTW dat is best een behoorlijk bedrag. Namelijk 9% voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat deze nuttig of noodzakelijk zijn en 21% voor de rest. Dat betekent dat er op de factuur een hoger bedrag staat dan dat jij er zelf aan overhoudt. Jouw klant moet dus meer betalen dan alleen het bedrag dat jij voor jouw werkzaamheden ontvangt.

Andersom geldt dit natuurlijk ook. Zodra jij zelf een factuur ontvangt heb jij het gehele bedrag inclusief BTW te betalen. Ook al zag jij misschien op de website van die andere ondernemer als prijs een bedrag zonder BTW staan.

En dan is het best logisch dat wanneer jij een financieel plan voor jouw bedrijf maakt dat je de totale bedragen hierin meeneemt. Dit zijn namelijk de bedragen die je ook echt ontvangt en betaalt. Hetzelfde zie ik gebeuren bij ondernemers die hun prijzen berekenen of een kosten-overzicht aanmaken.

Alleen dat is niet goed. Want ondanks dat jij die bedragen echt betaalt en ontvangt, horen ze niet bij jouw financiën. BTW is namelijk een belastingregel waarvan de overheid heeft besloten dat deze geheven wordt door ondernemers, maar wij krijgen daar geen vergoeding voor. Alle BTW die wij ontvangen van klanten moeten we namelijk afdragen aan de Belastingdienst en alle BTW die we zelf moeten betalen, krijgen we weer terug. Dat wordt verrekend in de aangifte Omzetbelasting die je elk kwartaal doet.

Het is dus een geldstroom die buiten jouw bedrijfsfinanciën ligt. Neem je die wel mee in jouw financiële plan dan liggen alle bedragen dus een stuk hoger. Het lijkt alsof je meer omzet maakt en meer kosten hebt. Daardoor klopt ook het bedrag onderaan de streep (jouw winst) niet. Deze zal ook hoger lijken dan dat ie werkelijk is. En dat is natuurlijk balen als je daar eind van het jaar pas achter komt.

Hetzelfde gebeurt wanneer jij een prijs gaat berekenen. Als er uit jouw rekensom komt dat jij bijvoorbeeld €100 moet vragen voor jouw product om al jouw kosten te kunnen betalen EN jouw gewenste winst over te houden en je vraagt vervolgens dit bedrag aan jouw klanten zonder daar nog een BTW opslag overheen te doen dan zal je fors in de problemen komen. Stel dat jij 21% BTW moet afstaan, dan verdien je nu per klant geen €100, maar €82 en dat is natuurlijk niet genoeg.

Dus op het moment dat jij berekeningen voor jouw bedrijf gaat maken is het cruciaal dat je rekent met cijfers die exclusief BTW zijn.

Dit zorgt ervoor dat jij met de juiste gegevens rekent en je ook echt de juiste plannen en prijzen voor jouw bedrijf maakt. Plannen en prijzen waar jij zelf echt zo goed aan verdient als jij wilt.

Onthoud dus voortaan het volgende als jij gaat rekenen voor jouw bedrijf: BTW –  weg ermee!

Enne….vind je al die berekeningen eigenlijk best lastig en kun je daar hulp bij gebruiken? Neem dan vooral contact met mij op, want dat is precies waar ik mijn klanten mee help.

Anderen bekeken ook

Zo zorg je voor meer inkomen zonder harder te werken
Wat is jouw financiële waarom?
Waarom je als ondernemer meer moet verdienen dan in loondienst
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...