Deze belastingtip kan je heel veel geld opleveren

Afgelopen week sprak ik verschillende klanten over de belastingen. Voor veel onderneemsters niet het meest geliefde onderwerp, maar wel erg belangrijk!
Best een groot gedeelte van jouw winst gaat uiteindelijk naar de belastingdienst. Dus is het heel handig als jij weet wat jij kunt doen om dit bedrag zo laag mogelijk te houden.

In deze blog deel ik een hele waardevolle belastingtip die jou heel wat op kan leveren. Misschien wel die mooie 13e maand, die wij als onderneemsters altijd moeten missen.

Bij belastingen denken we namelijk al snel aan wat we allemaal moeten betalen. Maar….er is ook een regeling die jou wellicht heel wat geld op kan leveren. Deze regeling heet middeling.

 

Wat is middeling?

 

Middeling is een fiscale regeling om mensen tegemoet te komen die te maken hebben met een sterk wisselend inkomen. De kans is dan namelijk groot dat je meer belasting betaalt dan wanneer je 3 jaar ongeveer hetzelfde hebt verdiend. De belastingdienst geeft je de kans om dat te veel betaalde bedrag terug te vragen.

Dit kan bij jou van toepassing zijn wanneer je een seizoensgebonden beroep hebt zoals een strandtenthouder of een schaatsenverkoper. Heb je het weer mee dan kun je in 1 jaar heel goed verdienen. Zit het jaar daarna het weer tegen, dan kan het fors minder zijn.

Omdat veel ondernemers niet zo’n seizoensgebonden beroep hebben denken ze al snel dat ze er geen recht op hebben. Maar niets is minder waar. Want ook als jij jouw baan in loondienst opzegt of minder uren gaat werken om voor jezelf te beginnen kan dit voor een behoorlijke schommeling in jouw inkomen zorgen. Of wanneer jij nog maar een paar jaar geleden nog student was en nu een lekker inkomen hebt, dan is dat ook een verandering. Of een dip in je inkomen vanwege grote investeringen, of juist een uitzonderlijk goed jaar door 1 mega-order. De mogelijkheden zijn eindeloos.

En het bedrag van de teruggave kan ook behoorlijk zijn. Ik heb het zelf al 2 keer kunnen toepassen en beide keren ging het om meer dan €1000!

 

Hoe werkt middeling?

 

Middeling pas je toe op een periode van 3 aaneengesloten jaren. Je hebt hiervoor de definitieve aangiften van die jaren nodig. Zolang je aangifte niet definitief is, kun je hem niet gebruiken. Mocht je jouw aangifte kwijt zijn dan kun je die opvragen bij de belastingdienst.
Je telt je inkomen van die 3 jaren bij elkaar op en deelt het door 3. Hierna bereken je de belasting die je had moeten betalen wanneer jij 3 jaar hetzelfde had verdiend. Dit bedrag vergelijk je met de belasting die je echt betaald hebt. Heb je meer dan €545 (dat is de drempel die de belastingdienst gebruikt) teveel betaald? Dan kun je dit terugvragen.
Hoe de berekening precies werkt, wordt uitgelegd op de site van de belastingdienst. Klik hier voor deze uitleg. 

Let op: Je mag een jaar maar 1 keer middelen. Dus kies het meest gunstigste tijdsvak!

Let op 2: Je mag middeling aanvragen tot 36 maanden nadat de aangifte van het laatste jaar dat je gebruikt definitief is geworden.

Het berekenen en terugvragen van je teveel betaalde belastinggeld kun je prima zelf doen. Maar….ik weet dat er heel wat onderneemsters zijn die een blokkade hebben als het om de belastingen gaat. Die al die belastingtermen lastig en ingewikkeld vinden. En bang zijn dat ze het niet goed doen en dan alsnog een boete krijgen. En daarom schuiven ze het voor zich uit. Meestal zo lang dat ze hun recht op teruggave verspelen omdat de termijn verlopen is. Zo zonde, want het kan jou heel wat geld opleveren!

Denk jij dat jij wel eens recht zou kunnen hebben op middeling, maar durf je er zelf niet aan te beginnen? Zoek dan iemand die jou hierbij kan helpen. Dit kan vaak op no cure – no pay basis, waardoor jij alleen hoeft te betalen wanneer jij er ook recht op hebt. Zo weet je zeker dat jij dit voordeeltje niet laat lopen.

 

Anderen bekeken ook

Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Sterker uit de crisis

Wil jij ook graag meer verdienen in deze crisis?

Claim dan nu jouw 3 gratis masterclasses en ontdek hoe jij met online ondernemen jouw bereik en bankrekening laat groeien.

Aanvraag is gelukt