Zo betaalt de belastingdienst jouw investeringen

Voor ondernemers is investeren een must. Met de kennis en middelen die je nu hebt, kom je tot het niveau waar je nu bent.

 

Wil je groeien met jouw bedrijf? Wil je meer verdienen? Dan ontkom je niet aan het doen van investeringen.

 

Dat kan zijn in een nieuwe machine, groter pand, nieuwe kennis of juist extra personeel. Voor elke ondernemer is het weer iets anders, maar je zal op enig gebied een stap moeten zetten.

En dat kan best eng zijn. Want investeringen zijn per definitie niet goedkoop. En het rendement komt meestal pas later. Dat maakt het vaak best lastig om de stap te zetten.

Maar ik heb goed nieuws voor je. Want door op een slimme manier te investeren kun je ervoor zorgen dat de belastingdienst (een gedeelte van) de kosten voor jou betaalt. Hoe fijn is dat?

Er zijn diverse opties en die vertel ik je graag:

 

1) Verlaag jouw winst zodat je minder belasting hoeft te betalen

Over de winst die je maakt als ondernemer moet je belasting betalen. Dat weet je vast wel. En dat betekent dus dat je (zodra je over de belastingvrije drempel heen bent) van elke euro die je verdient 37% tot 49,5% af moet dragen aan de belastingdienst. Best zonde toch? Dat geld besteed je natuurlijk liever aan je eigen bedrijf. En dat kan!

Want omgekeerd geldt hetzelfde. Elke investering die je doet, zorgt ervoor dat je minder winst maakt (omzet-kosten=winst). En over dat bedrag hoef je dus geen belasting te betalen. Feitelijk betekent dit dat de belastingdienst 37% tot 49,5% van de kosten voor zijn rekening neemt.

Dus heb jij dit jaar een mooie winst gedraaid? Kijk dan eens of je nog ergens in kunt investeren. Ik besteed mijn geld in elk geval liever aan iets waarvan mijn bedrijf gaat groeien en waar ik rendement op kan behalen dan dat ik het aan de belastingdienst geef. 

 

2) Maak gebruik van de KIA

Er bestaat een speciale ondernemersaftrekpost voor investeringen (KIA). Deze geldt wanneer je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen zoals een machine of computer. Helaas kun je deze regeling niet inzetten voor opleidingen.

Wanneer je in een jaar een bedrag tussen € 2.401 en € 323.544 investeert in bedrijfsmiddelen kun je via de KIA tot wel €16.307 terugkrijgen van de belastingdienst. Das een heel mooi bedrag toch?

Dus mocht je dit jaar al een investering hebben gedaan, maar was die nog geen €2.401? kijk dan eens goed of jij nog bepaalde investeringen op jouw wensenlijstje hebt staan. Indien mogelijk doe deze dan dit jaar. Wanneer je dan wel boven de €2.401 uitkomt, betaalt de belastingdienst een stukje mee.

Zoals je bij bovenstaande opties ziet is het dus heel slim om in december nog een investering te doen. Zodra januari weer begint start er weer een nieuw belastingjaar en moet je opnieuw kijken hoe het ervoor staat met jouw winst en investeringen.

 

Welke investeringen wil jij nog heel graag doen?

Mocht dat toevallig 1 van mijn cursussen zijn, neem dan snel contact met mij op. Dan bekijk ik graag samen met jou hoe wij ervoor kunnen zorgen dat de belastingdienst deze voor jou betaalt.

Anderen bekeken ook

Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!