Doe dit om financieel gezond door een crisis te komen

Doe dit om financieel gezond door een crisis te komen

In jouw bedrijf kan er op elk moment zomaar iets gebeuren waardoor het opeens allemaal niet meer gaat zoals je had verwacht. Dat kan zijn een ziekte of ongeluk van jou of één van jouw naasten, wetgeving waardoor jij jouw product niet meer kan of mag verkopen, een concurrent die opeens de hele markt overneemt. Maar ook heftige crisissen in de wereld zoals de bankencrisis of corona-crisis.

Opeens ligt je hele bedrijf op z’n gat. Logisch dat je dan even in paniek schiet. En vanuit die paniek zie ik onderneemsters allerlei acties opzetten. Soms goed, soms wat minder goed. Ik zie ondernemers alle kanten opschieten in een crisis. Er is geen oog meer voor strategie, het is echt overleven.

En dat begrijp ik, soms voel ik het zelf ook zo in een crisis. Heb ik de neiging om maar van alles te doen als het maar geld oplevert. Want ik wil wel al mijn rekeningen kunnen blijven betalen. Ik werk voornamelijk met kleine zelfstandigen en ik weet welke problemen het oplevert als ik hun niet betaal. En ook mijn eigen hypotheek en boodschappen moeten wel betaald worden.

Maar zomaar alles in de lucht slingeren omdat het geld oplevert is paniekvoetbal. Het levert misschien nu wat geld op, maar doet je bedrijf op lange termijn geen goed.

Maar wat is dan wel slim?

Je weet het vast wel, ik ben van de cijfers EN de mindset. En dat is wat ik in een crisis ook gebruik.
Je kunt alleen de juiste beslissingen nemen als je weet hoe je er nu voor staat.

Het allerbelangrijkste op dit moment is dat je genoeg geld op de bank hebt om al jouw rekeningen van te kunnen betalen. Zolang dat zakelijk en privé lukt is er niet zoveel aan de hand en hoef je niet allerlei paniek acties te doen. Tuurlijk je had in je plan misschien een veel hoger omzetdoel staan, maar voor nu is liquiditeit (zo noem je het hebben van genoeg geld) het allerbelangrijkste.

Dus weet hoe je ervoor staat en wanneer dit voor jou een probleem wordt.

Dit doe je door even een moment uit te trekken en het volgende op te schrijven:

  • Hoe hoog is je banksaldo?
  • Heb je een buffer en zo ja…hoe hoog is die?
  • Welke facturen heb je al gestuurd en staan nog open?
  • Welke opdrachten gaan nog door en kun je dus facturen voor sturen?
  • Hoeveel % wanbetalers verwacht je?
  • Welke facturen heb je al binnen en moet je nog betalen?
  • Welke facturen verwacht je nog de komende maanden?

Door dit allemaal onder elkaar te zetten zie je heel snel wanneer het moment is dat jij in de financiële problemen komt. En dat kan best pas over 3 maanden zijn. Is dat zo dan hoef je nu niet meteen deze week allerlei acties te lanceren, dan heb je iets langer de tijd om een strategisch plan te maken. Zodat je acties in kunt zetten die je niet alleen geld opleveren, maar jouw bedrijf op de lange termijn ook beter maken.

Wat ik zelf heel fijn vind is om deze oefening zowel voor mijn bedrijf als mijn privé te doen. Dit laat zien of het mogelijk is om tijdelijk minder of geen salaris uit jouw bedrijf te halen. Niet ideaal, maar het geeft wel lucht.

Ik geloof echt dat een crisis ook heel veel kansen kan bieden. Het laat zien waar de zwakke plekken in jouw bedrijf zitten. Door deze nu op te lossen kriig je op termijn een veel beter en meer solide bedrijf.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om zo’n cashflow-begroting (zo heet deze opdracht) te maken? Of weet je niet zo goed welke acties je op basis hiervan kunt inzetten? Neem dan vooral even contact met mij op. Ik help je hier graag mee.

Anderen bekeken ook

Vlog: Hoe bouw je op een simpele manier vermogen op als ondernemer?
Vlog: Financiële stress en wat je ertegen kunt doen
Vlog: Krap bij kas? Zo los je het op.
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...