Hoe lang is jouw runway?

What the runway?!

Niet al het geld dat ik als winst overhoud in mijn bedrijf betaal ik uit aan mezelf. En daar heb ik een goede reden voor. Ik wil namelijk ondernemen vanuit overvloed en niet vanuit tekort en daar heb ik dit extra geld voor nodig. Ik bouw hiermee mijn runway op.

Nu denk jij misschien ‘runway’?! What the hell is dat nu weer? Laat het me je uitleggen, dan garandeer ik dat jij dit straks ook wilt hebben.

Runway is het aantal maanden dat jij vooruit kunt in jouw bedrijf zonder dat je nieuwe klanten hoeft te maken. Je bouwt dus eigenlijk een buffer op. Dit zorgt ervoor dat je jouw rekeningen kunt blijven betalen wat er ook gebeurt.

Stel dat je een buffer van € 30.000,- aanlegt en de doorlopende kosten in jouw bedrijf + jouw salaris zijn € 5.000,- per maand, dan heb je een runway van 6 maanden. Besluit je nu een half jaar vrij te nemen dan kan dat zonder dat je in de problemen komt. Hoe fijn is dat?!

Het hebben van een langere runway zorgt daarmee voor vrijheid, maar ook voor rust. Je kunt hiermee een mindere periode in je bedrijf opvangen zonder stress. Mocht er onverhoopt iets ergs met jou of jouw geliefden gebeuren zoals ziekte of een ongeluk dan betekent dit niet meteen het einde van je bedrijf.

 

Overvloed

Daarnaast heb ik nog een hele goede reden om een langere runway op te bouwen. Het zorgt er namelijk voor dat ik veel fijner onderneem. Dat ik kan blijven spelen en ontdekken in mijn bedrijf en dat niets ‘moet’. Ik kan vanuit overvloed al mijn acties doen. Lijkt me iets heel gaaf om te doen, dan doe ik het gewoon. Ook als dit geld kost. Lukt het vervolgens niet, dan is dat jammer, maar is er geen man overboord. 

Op het moment dat je elke maand geld nodig hebt om je rekeningen te kunnen betalen, ga je veel meer acties doen vanuit tekort. Ik ‘moet’ nu mee in deze trend, want anders heb ik een probleem. Niet fijn ondernemen, want je bent continue bezig met kortetermijnacties en schiet van de ene kant naar de andere.

Hoe langer je runway hoe meer opties je hebt. Je hoeft bijvoorbeeld niet met elke klant te werken die zich aandient. Voelt het niet goed? Dan doe je het niet.

Heb je even een mindere periode waarin je de inspiratie niet voelt? Geen probleem, je kunt even afstand nemen. En het mooie is, omdat het kan, heb je hier veel minder vaak last van.

Het hebben van runway zorgt voor een fijner en bestendiger bedrijf.

Ik hoop dat ik je vandaag heb kunnen laten inzien hoe belangrijk het hebben van runway is. En dat jij nu ook aan de slag gaat met het opbouwen hiervan. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan vooral contact met mij op, want ik help je hier graag bij.

Anderen bekeken ook

Vlog: Hoe bouw je op een simpele manier vermogen op als ondernemer?
Vlog: Hoe kun je vrij nemen als ondernemer zonder omzet te verliezen
Vlog: Zeg dit nooit meer
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...