Zeg dit nooit meer

De kracht van woorden

De woorden die je gebruikt hebben een enorme impact op de kwaliteit van jouw leven. Dat klinkt misschien een beetje dramatisch, maar het is wel waar. En daarom wil ik het even met je hebben over een zin die we allemaal, en vaak ook nog regelmatig, gebruiken. Een zin waardoor jij bepaalde acties niet gaat doen die wel nodig zijn voor het bereiken van jouw droomleven. En die zin is:

Dit kan ik niet betalen 

Zie je… Die zin heb je vast wel eens gebruikt de afgelopen tijd. En wat gebeurt er als je een zin zegt als: “Dit kan ik niet betalen”? Dan sluit je als het ware een deur. Je voelt in eerste instantie dat je iets graag wilt hebben, je hoort de prijs en denkt dan:
Nee… Dat kan ik niet betalen. En in 1 keer is het klaar. Het is geen enkele optie meer, want jij kan het niet betalen.

En daardoor is de deur gesloten, de mogelijkheid is er niet meer.

Het vervelende is dat de zin: “Dit kan ik niet betalen” eigenlijk nooit waar is. Dus je zet bepaalde stappen niet vanwege een reden die niet waar is. En ik zal je vertellen waarom deze zin nooit waar is. Er is namelijk altijd 1 van deze 2 dingen aan de hand:

  1. Je kiest ervoor om jouw geld niet aan datgene uit te geven.

OF

  1. Je kiest ervoor om niet de acties te doen die nodig zijn om het geld bij elkaar te krijgen.

Met allebei is niks mis, maar je moet je er wel bewust van zijn.

Ik zal even een voorbeeld geven:

Stel jij loopt in de stad en ziet een geweldig jurkje hangen. Je gaat de winkel binnen, doet hem aan en hij staat ook nog eens perfect. Je denkt: Die wil ik hebben. Je kijkt op het prijskaartje en ziet € 250,- staan en denkt: “Oei, dit kan ik niet betalen” en hangt het jurkje weer terug in het rek.

Grote kans dat jij op 1 van jouw bankrekeningen best wel € 250,- hebt staan, maar dat stond misschien in jouw potje voor later of was gereserveerd voor een nieuwe auto of een vakantie. Het geld is er wel, maar jij kiest ervoor om dit niet aan dit jurkje uit te geven. En dat is helemaal jouw keuze, daar is niks mis mee. Maar het is een keuze. En merk je hoeveel krachtiger dat voelt? Op het moment dat je het jurkje terughangt en zegt ik kan het niet betalen, dan baal je en voel je je een slachtoffer. Je wilde het jurkje echt, maar ja dat stomme geld. Dat is een heel ander gevoel dan wanneer jij weet dat jij heus wel ergens € 250,- hebt, maar dat je ervoor kiest om dit niet uit te geven aan dit jurkje. Op het moment dat je dan dit jurkje terughangt voel je je veel krachtiger.

En nu is bij jou de situatie misschien zo dat je echt geen € 250,- hebt. Dan nog is de uitspraak ‘Dit kan ik niet betalen’ niet waar. Want in dit geval gaat het om een jurkje, maar stel nou dat jouw zus is geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland en dat ze besloten heeft daar te trouwen.  En je wil heel heel graag bij die bruiloft zijn. Op het moment dat jij geen € 250,- voor een jurkje hebt, heb je zeker geen geld voor een ticket naar Nieuw-Zeeland. Maar je moet en zal er heen. Weet je wat er dan gebeurt in je hoofd? Dan ga je op zoek naar oplossingen. Wat ga ik doen om dit geld bij elkaar te krijgen? Ga ik spullen verkopen, neem ik een extra baantje, neem ik toch die opdracht aan die ik eigenlijk niet wilde doen, ga ik geld lenen van vrienden of familie? Als je maar graag genoeg wilt, dan ga je bedenken hoe het zou kunnen. En dan is het dus nog steeds een keuze of je dit wel of niet ervoor overhebt.

De kracht van de gedachte

Zo zie je dat je veel krachtiger bent dan je dacht. Op het moment dat je zegt ‘Dit kan ik niet betalen’ word jij slachtoffer van de situatie, zet je geen enkele stap meer en voel je je vaak ook nog een beetje naar. En op het moment dat jij besluit om iets niet te kopen omdat jij ervoor kiest om jouw geld hier niet aan uit te geven, neem je de controle terug en voel je je veel krachtiger.

Dus de volgende keer dat jij bedenkt: “Dit kan ik niet betalen”, neem even een stapje terug. En bedenk: heb ik dit geld echt niet? Als dat zo is: kies ik er dan voor om dit geld toch op de een of andere manier bij elkaar te krijgen of laat ik het gaan? Daarmee ga je in jouw kracht staan en kom je steeds meer waar je wil zijn. Heel veel succes!​

Anderen bekeken ook

De 3 meest gebruikte excuses die jou tegenhouden om geld te verdienen
Doorbreek jouw geldblokkade met deze simpele vraag
Nee, je moet niet eerst met je geldblokkades aan de slag
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...