Zo kies je een goede boekhouder

Liever lezen?

‘Weet jij nog een goede boekhouder?’ dat is een vraag die mij elke week wel minimaal 1x gesteld wordt. En mijn antwoord daarop is standaard ‘Nee’.

Waarom? Omdat ik van mening ben dat ik pas echt weet of iemand een goede boekhouder is als ik er mee samen heb gewerkt. En aangezien ik mijn eigen boekhouding doe, heb ik daar geen ervaring mee. En nee…..je kunt jouw boekhouding niet aan mij uitbesteden. Dat ik het kan, betekent niet dat ik het leuk vind, dus dat doe ik alleen voor mezelf en familie.

Maar natuurlijk help ik degene die de vraag aan mij stelt wel. Want omdat ik er geen ken, betekent natuurlijk niet dat er geen goede zijn. Sterker nog; er zijn gelukkig een heleboel goede boekhouders. En door de juiste stappen te zetten, kun jij die ook vinden.

Het nadeel van boekhouders is dat het geen beschermde titel is. Iedereen, ook jij, mag zich boekhouder noemen. Er is geen speciale opleiding of werkervaring voor nodig. Niet handig natuurlijk. Zeker niet als je zelf ook niet zo goed bent met die cijfertjes en juist iemand zoekt die dit van jou overneemt zodat je zeker weet dat je de juiste zaken aanlevert bij de Belastingdienst. Hoe weet je dan of iemand goed is?

Als eerste raad ik altijd aan om in jouw netwerk rond te vragen wie er een goede boekhouder heeft. De reden dat ik dit aanraad is niet omdat je zo direct een goede vindt, maar……omdat je dan wel een lijst krijgt met boekhouders met wie andere ondernemers het prettig werken vinden. Want natuurlijk wil je een boekhouder die goed is in haar vak en die ervoor zorgt dat je niet meer belasting hoeft te betalen dan noodzakelijk, maar je wilt er ook graag prettig mee samenwerken.

Ten tweede is het belangrijk dat jij jouw boekhouder begrijpt. Sommige boekhouders zijn zo thuis in de cijfertjes dat het lastig met ze communiceren is. Ze gebruiken ingewikkelde taal en je vindt het onduidelijk wat je moet aanleveren en het rapport dat ze elk jaar opsturen gaat ongelezen in de la, omdat je er niks van snapt. Dat is natuurlijk superzonde! In de cijfers van je bedrijf zit heel veel waardevolle informatie verscholen. En aangezien je de boekhouder betaald hebt om deze te verzamelen is het dan wel zo fijn als je er ook iets mee kunt doen. Zorg er dus voor dat jouw boekhouder jouw taal spreekt. Dit kun je checken in een eerste kennismakingsgesprek.

Zoals al gezegd kan iedereen besluiten zichzelf boekhouder te noemen. Dus zodra je een boekhouder hebt gevonden met wie je prettig kunt samenwerken en die je begrijpt is het zaak om te controleren of ze wel de juiste vakkennis hebben. Vraag welke opleiding ze gedaan hebben en welke nascholing ze volgen. De fiscale regels veranderen elk jaar en het is belangrijk dat zij dit dus bijhouden in een nascholing. Dit moet echt in orde zijn. Want anders heb je weliswaar een boekhouder waarmee je prettig communiceert, maar die niet alle fiscale voordeeltjes gebruikt waar jij recht op hebt en dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Als laatste zou ik ook nog checken of ze online werken. De boekhouder waar je elk kwartaal een doos met bonnetjes heen brengt is echt niet meer van deze tijd. Belangrijk is dat ze online werken en het liefst in een boekhoudprogramma waar jij ook bij kunt. Zo kun jij ook inloggen en op elk moment zien hoe je ervoor staat.

Als je al deze stappen zet en vragen stelt dan kun je met een gerust hart aan de slag met jouw gekozen boekhouder. Je mag er dan vanuit gaan dat het werk op tijd en op de juiste manier gebeurt. Maar hou altijd zelf vinger aan de pols. Want ook al heb je nu een goede boekhouder, volgens de Belastingdienst blijft de ondernemer zelf verantwoordelijk voor de aangifte. Dus gaat er iets fout bij de boekhouder waardoor jouw aangifte te laat wordt ingediend, dan komt de boete toch gewoon bij jou. En dat is iets wat je natuurlijk niet wilt. Maar als je de genoemde stappen volgt EN vinger aan de pols houdt moet dit helemaal goedkomen.

Heel veel succes met het kiezen van jouw boekhouder.

Anderen bekeken ook

Vlog: Zo verdien je geld met jouw BTW-aangifte
Vlog: Waarom je als ondernemer meer moet verdienen dan in loondienst
Vlog: 4 manieren om meer te verdienen in minder tijd
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...