Voor ondernemers is investeren een must. Met de kennis en middelen die je nu hebt, kom je tot het niveau waar je nu bent.

Wil je groeien met jouw bedrijf? Wil je meer verdienen? Dan ontkom je niet aan het doen van investeringen.

Dat kan zijn in een nieuwe machine, groter pand, nieuwe kennis of juist extra personeel. Voor elke ondernemer is het weer iets anders, maar je zal op enig gebied een stap moeten zetten.

En dat kan best eng zijn. Want investeringen zijn per definitie niet goedkoop. En het rendement komt meestal pas later. Dat maakt het vaak best lastig om de stap te zetten.

Maar ik heb goed nieuws voor je. Want door op een slimme manier te investeren kun je ervoor zorgen dat de belastingdienst (een gedeelte van) de kosten voor jou betaalt. Hoe fijn is dat?

Er zijn diverse opties en die vertel ik je graag:

1) Verlaag jouw winst zodat je minder belasting hoeft te betalen

Over de winst die je maakt als ondernemer moet je belasting betalen. Dat weet je vast wel. En dat betekent dus dat je (zodra je over de belastingvrije drempel heen bent) van elke euro die je verdient 36% tot 52% af moet dragen aan de belastingdienst. Best zonde toch? Dat geld besteed je natuurlijk liever aan je eigen bedrijf. En dat kan!

Want omgekeerd geldt hetzelfde. Elke investering die je maakt zorgt ervoor dat je minder winst maakt (omzet-kosten=winst). En over dat bedrag hoef je dus geen belasting te betalen. Feitelijk betekent dit dat de belastingdienst 36% tot 52% van de kosten voor zijn rekening neemt.

Dus heb jij voor dit jaar een mooie winst gedraaid? Kijk dan eens of je nog ergens in kunt investeren. Ik besteed mijn geld in elk geval liever aan iets waarvan mijn bedrijf gaat groeien en waar ik rendement op kan behalen dan dat ik het aan de belastingdienst geef. 😊

2) Profiteer van de KOR

Misschien heb je dit jaar nog weinig winst gemaakt en is bovenstaande optie voor jou niet haalbaar. Ook dan kun jij van de belastingdienst profiteren. Ondernemers met weinig winst moeten ook weinig BTW afdragen bij de BTW-aangifte. Daardoor kunnen zij vaak profiteren van de KOR (kleine ondernemers regeling).

Deze houdt in dat wanneer jij minder dan €1345 aan BTW moet afdragen in een belastingjaar, je de BTW helemaal zelf mag houden. Bij een bedrag tussen de €1345 en €1883 mag je een gedeelte zelf houden. Hoeveel dit is ligt aan de hoogte van het bedrag. Op de site van de belastingdienst kun je de berekening hiervoor vinden.

Mocht jij nu net rond de grens van de €1345 of €1883 zitten dan is het slim om nog dit jaar een investering te doen. De BTW die je betaalt bij jouw investering kan je namelijk aftrekken bij jouw BTW-aangifte. Hierdoor kom je wel onder de grens. In het gunstigste geval betaalt de belastingdienst dan jouw hele investering. 😊

3) Maak gebruik van de KIA

Daarnaast is er nog een speciale ondernemersaftrekpost voor investeringen (KIA). Deze geldt wanneer je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen zoals een machine of computer. Deze geldt helaas niet voor opleidingen.

Wanneer je in een jaar een bedrag tussen € 2.301 en € 314.673 investeert in bedrijfsmiddelen kun je tot wel €15.863 terugkrijgen van de belastingdienst. Das een heel mooi bedrag toch?

Dus mocht je dit jaar al een investering hebben gedaan, maar was die nog geen €2.301? kijk dan eens goed of jij nog bepaalde investeringen op jouw wensenlijstje hebt staan. Indien mogelijk doe deze dan dit jaar. Wanneer je dan wel boven de €2.301 uitkomt, betaalt de belastingdienst een stukje mee 😊

Zoals je bij alle drie de opties ziet is het dus heel slim om in december nog een investering te doen. Zodra januari weer begint start er weer een nieuw belastingjaar en moet je opnieuw kijken hoe het ervoor staat met jouw winst.

Welke investeringen wil jij nog heel graag doen?

Mocht dat toevallig 1 van mijn cursussen zijn, neem dan snel contact met mij op. Dan bekijk ik graag samen met jou hoe wij ervoor kunnen zorgen dat de belastingdienst deze voor jou betaalt 😊.

Lees ook: 3 tips om ook in de zomerperiode jouw kassa te laten rinkelen

Share This