Minder belasting betalen door het inzetten van aftrekposten

Ken je aftrekposten

Afgelopen week was het onderwerp in mijn Money Club de belastingen. Voor veel ondernemers niet het meest geliefde onderwerp, maar wel erg belangrijk!
Want best een groot gedeelte van jouw winst gaat uiteindelijk naar de belastingdienst. Dus is het heel handig als jij weet hoe je dit bedrag zo laag mogelijk kunt houden.

En gelukkig heb je hier als ondernemer best wel wat mogelijkheden voor. Je kunt namelijk gebruikmaken van aftrekposten. Welke zijn dat en wanneer mag je ze inzetten? Dat is wat ik in dit blog met je wil behandelen.

 

Urencriterium

De meeste ondernemersaftrekposten mag je pas inzetten wanneer jij voldoet aan het urencriterium. Dit betekent dat je op jaarbasis minimaal 1225 uur aan jouw onderneming hebt gewerkt EN dat dit meer uren zijn dan je in loondienst hebt gedraaid mocht je nog een baan ernaast hebben.

 

Zelfstandigenaftrek

Heb je het urencriterium gehaald? Dan mag je de zelfstandigenaftrek inzetten. Dit betekent dat je van jouw bruto winst eerst het bedrag van de zelfstandigenaftrek af mag halen voordat je belasting hoeft te betalen. Op dit moment is dat nog best een behoorlijk bedrag, dus dat is fijn. Dit wordt de komende jaren helaas wel steeds verder afgebouwd.

 

Startersaftrek

Zit je nog in de eerste jaren van jouw ondernemerschap? Dan mag je naast de zelfstandigenaftrek ook nog de startersaftrek inzetten. Deze mag je 3 keer gebruiken in de eerste 5 jaar van jouw ondernemerschap.

 

KIA

Heb je in 1 jaar veel geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen en voldoe je aan het urencriterium, dan kun je recht hebben op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze mag je inzetten wanneer je in een jaar voor meer dan € 2.400,- aan duurzame bedrijfsmiddelen hebt gekocht. Dit zijn producten die meerdere jaren mee gaan en per product meer dan € 450,- kosten, denk bijvoorbeeld aan een computer of een telefoon. Je ontvangt dan een gedeelte van jouw geïnvesteerde bedrag terug in de vorm van een extra aftrekpost.

 

FOR

Bouw jij pensioen op binnen jouw bedrijf? Dan mag je ook dit bedrag in mindering brengen van jouw winst. Over dit bedrag hoef je namelijk nu geen belasting te betalen, dit doe je pas wanneer je dit uitkeert tijdens het pensioen. Voorwaarde hierbij is ook weer dat je aan het urencriterium voldoet.

 

MKB-winstvrijstelling

En dan is er nog een voordeeltje die voor elke ondernemer geldt ook als je het urencriterium niet haalt. En dat is de MKB-winstvrijstelling. Deze houdt in dat je van de winst die overblijft na aftrek van de andere ondernemersaftrekposten nog 14% mag aftrekken voordat je belasting hoeft te betalen.

Zo zie je maar er zijn best wel wat aftrekposten in te zetten en doe dat ook zeker. Want hoe minder je aan de belastingdienst betaalt, hoe meer er voor jezelf overblijft!

Anderen bekeken ook

Deze belastingtip kan je heel veel geld opleveren
Belastingtips makkelijker kan ik het niet maken, wel voordeliger
Zo betaalt de belastingdienst jouw investeringen
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...