Pensioen als ondernemer, hoe zit dat?

Hoeveel zit er in jouw pensioen potje?

Als ondernemer bouw je geen pensioen op, dat weet je vast wel. Wil je later niet op een houtje bijten, dan zal je zelf iets moeten regelen. En dat kan op verschillende manieren. Ik merk dat veel ondernemers het pensioenstuk lastig vinden en niet echt weten wat er mogelijk is en het daardoor maar voor zich uitschuiven. Niet echt een handige tactiek, want waarschijnlijk wil je later wel met pensioen kunnen. Dus vandaag wil ik het eens met je hebben over welke opties je hebt als ondernemer om pensioen op te bouwen.

De eerste vraag die je jezelf hierbij mag stellen is: hoeveel pensioen wil ik eigenlijk opbouwen? Hierbij kijk je naar de kosten van jouw gewenste lifestyle als jij straks met pensioen bent. Hoeveel heb je dan nodig? Vervolgens kijk je naar wat je van de overheid ontvangt als AOW en hoeveel je zelf al aan vermogen in je bezit hebt (bijvoorbeeld toen je in loondienst was of vermogen dat je al hebt opgebouwd). Het verschil tussen deze 2 zal je nog moeten opbouwen. Het kan nu natuurlijk zo zijn dat er geen verschil is. In dit geval hoef je geen pensioen meer op te bouwen. Het is geen verplichting.

Blijkt nu dat er toch wel een gat is dan heb je een aantal verschillende opties:

 

1) FOR

De fiscale oudedagsreserve. Dit is een fiscale regeling waarbij je pensioen opbouwt binnen jouw bedrijf. Van jouw winst zet je een gedeelte apart voor later. Hierover betaal je nu geen belasting, dit verschuif je naar wanneer je met pensioen gaat. Dit is interessant, want gepensioneerden betalen in Nederland een lager belastingtarief. Nadeel van de FOR is dat je per jaar gelimiteerd bent met het bedrag dat je op mag bouwen EN dat je dit bedrag altijd apart moet houden. Je kunt het dus niet gebruiken om een investering te doen.

 

2) Pensioenproduct

Je kunt instappen in een pensioenproduct waarbij je vermogen voor later bij elkaar spaart en/of belegt. Deze producten zijn niet goedkoop, maar je mag de premie wel aftrekken als kosten en op die manier jouw winst verlagen. De belastingdienst betaalt dan dus eigenlijk een gedeelte van jouw premie.

 

3) Aflossen hypotheek

Heb jij een eenmanszaak en maak je nog niet heel veel winst dan kan het verstandig zijn om alle winst uit te keren aan jezelf en er vervolgens privé jouw hypotheek mee af te lossen. Zo zorg je voor een stuk lagere maandlasten wanneer je straks met pensioen gaat.

 

4) Investeren of beleggen

Je zou er in plaats van het aflossen van je hypotheek ook voor kunnen kiezen om met je privégeld te investeren of te beleggen. Denk hierbij aan het investeren in vastgoed, beleggen in aandelen of als je meer risico durft te nemen in Crypto of NFT’s.

Zo zie je dat er best een hoop mogelijk is. Afhankelijk van hoeveel winst je nu maakt, hoe groot het bedrag is dat je nog op moet bouwen en hoeveel risico je bereid bent te nemen, bepaal je vervolgens welke optie voor jou het beste is.

Vind je het zelf lastig dan raad ik altijd aan om een financieel expert te raadplegen. Die weet precies welke producten er op de markt zijn en wat het beste bij jou past. Veel succes!!

Anderen bekeken ook

Vlog: Hoe lang is jouw runway?
Vlog: Hoe bouw je op een simpele manier vermogen op als ondernemer?
Vlog: Waarom je als ondernemer meer moet verdienen dan in loondienst
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...