Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Lang niet iedereen die ondernemer wil zijn, is ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wanneer jij winst maakt en dus inkomen hebt vanuit je bedrijf dan is de kans groot dat je gezien wordt als ondernemer voor de belastingdienst. Maar dit is niet altijd zo. De belastingdienst toetst namelijk op een aantal zaken:

 

Maak je winst? Zo ja, hoeveel?

Als je alleen een heel kleine winst hebt of structureel verlies lijdt, dan kan het zo zijn dan de belastingdienst vindt dat je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

 

Hoe zelfstandig is jouw bedrijf?

Als anderen bepalen hoe jij jouw bedrijf moet inrichten en hoe jij jouw werkzaamheden uitvoert, ontbreekt de zelfstandigheid en is er meestal geen sprake van een onderneming.

 

Beschik je over kapitaal?

Als ondernemer moet je investeren in bijvoorbeeld machines, reclame, inhuur van mensen en verzekeringen. Heb je niet voldoende kapitaal om een onderneming te starten en enige tijd draaiende te houden, dan ben je mogelijk geen ondernemer.

 

Hoeveel tijd ben je met jouw bedrijf bezig?

Het is belangrijk dat je voldoende tijd aan je bedrijf spendeert om deze rendabel te krijgen. Maar als je erg veel tijd aan een bepaalde activiteit besteedt zonder dat deze rendement oplevert, is er meestal geen sprake van een onderneming, maar van een hobby.

 

Wie zijn jouw opdrachtgevers?

Heb je slechts 1 of enkele opdrachtgevers dan ben je erg afhankelijk van hen. Je bent dan niet echt zelfstandig en wordt mogelijk niet gezien als ondernemer voor de belastingdienst.

 

Hoe maak je jouw onderneming bekend naar buiten?

Als ondernemer heb je klanten nodig. Daarom zal je zichtbaar moeten zijn, bijvoorbeeld door reclame, een internetsite, een uithangbord of eigen briefpapier. Heb je deze niet? Dan ben je mogelijk geen ondernemer voor de belastingdienst.

 

Loop je ‘ondernemersrisico’?

Bestaat er een kans dat jouw opdrachtgevers niet betalen? Ben je afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van jouw producten en diensten? Dan loop je ‘ondernemersrisico’. Is dat bij jou niet van toepassing? Dan ben je mogelijk geen ondernemer voor de belastingdienst.

 

Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw bedrijf?

Ben je niet aansprakelijk bent voor de schulden van jouw bedrijf, dan ben je mogelijk geen ondernemer voor de belastingdienst.

 

Geen ondernemer voor de belastingdienst?

 

Mocht de belastingdienst besluiten dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting dan mag je geen gebruik maken van alle ondernemersaftrekposten.

 

Check of jij ondernemer bent voor de belastingdienst

 

Doe de check bij de belastingdienst om te zien of jij aan de voorwaarden voldoet om gezien te worden als ondernemer voor de belastingdienst.

 

Lees ook: Belastingtips: makkelijker kan ik het niet maken, voordeliger wel!

Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...