Wat is een winst- en verliesrekening?

De winst- en verliesrekening geeft een overzicht van de opbrengsten en kosten van een onderneming over een bepaalde periode. Is het saldo positief dan maak je winst. Is het saldo negatief, dan maak je verlies.

Een winst- en verliesrekening wordt ook wel resultatenrekening of exploitatierekening genoemd. Samen met de balans en het kasstroomoverzicht vormt het de jaarrekening.

Ondanks dat eenmanszaken en zzp’ers geen jaarrekening nodig hebben, is een winst- en verliesrekening wel noodzakelijk. Deze hebben ze namelijk nodig om de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers te doen.

Wanneer een winst- en verliesrekening?

Je kunt een resultatenrekening op elk gewenst moment aanmaken, maar meestal wordt deze aan het einde van het boekjaar opgesteld. Je weet dan namelijk precies hoeveel winst of verlies je gemaakt hebt over dit boekjaar.

Naast dat je af kunt lezen hoeveel winst je maakt, zit er nog een heleboel informatie verborgen in deze rapportage. Je kunt bijvoorbeeld snel zien welk product voor de meeste omzet zorgt of welke kosten het afgelopen jaar wel erg hoog waren. Daardoor is het een onmisbare rapportage voor jouw bedrijf.

Lees ook: Je wilt niet meer klanten, je wilt meer winst

 

Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...