Wat is cashflow?

Deze zin heb je misschien al vaker gehoord: Bedrijven gaan niet failliet omdat ze niet genoeg klanten hebben, ze gaan failliet omdat ze problemen hebben met de cashflow.

 

Oké, het is dus slim om op jouw cashflow te letten. Maar wat is dat nou eigenlijk precies?

 

Cashflow (geldstroom) gaat over het geld dat er daadwerkelijk in en uit gaat in jouw bedrijf. De echte ontvangsten en uitgaven. En dat is iets heel anders dan of jij winst gemaakt hebt of niet.

Je kunt natuurlijk wel NU een grote opdracht binnenhalen, maar als de betaling daarvan pas over een paar maanden plaatsvindt heb je NU nog geen geld. En je moet waarschijnlijk wel al kosten moet maken om deze opdracht uit te voeren dus er gaat wel al daadwerkelijk NU geld uit jouw bedrijf. Zie je waar het dan vaak fout gaat?

Winst maak je namelijk op het moment dat je de factuur verstuurd.
Jouw geldstroom wordt pas positief wanneer er echt betaald wordt.

Het is dus belangrijk dat je als ondernemer weet wanneer jij daadwerkelijk geld binnenkrijgt en wanneer het eruit gaat. Zo’n overzicht maak je in een cashflow-overzicht (in het Nederlands kasstroomoverzicht).

Heb je een positieve cashflow dan is dat een goed teken voor jouw bedrijf. Is deze negatief dan kun je in de betalingsproblemen komen.

Lees ook: Betaal jij jezelf elke maand salaris uit?

 

Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...