Wanneer zet je een eenmanszaak om naar een BV?

Wanneer zet je je eenmanszaak om naar een BV?

Wanneer je begint als eenmanszaak en je bedrijf groeit lekker dan kan het zomaar zo zijn dat er iemand tegen je zegt: ‘ Moet je je bedrijf niet eens omzetten in een BV? Dat is toch veel voordeliger?’

En tja…..dan is het zaadje gepland. Want je wilt natuurlijk geen dief van je eigen portemonnee zijn. Maar te vroeg omzetten kost je meer geld dan het oplevert, dus wanneer is nu het moment dat het slim is om jouw eenmanszaak om te zetten in een BV?

Voordat we hierin duiken eerste even dit: Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een BV en waarom kan het voordeliger zijn?

Het verschil zit hem in 2 dingen: Risico en Belastingvoordeel

 

Risico
Bij een eenmanszaak ben jij als persoon en jij als bedrijf dezelfde rechtspersoon. En dat betekent dat als er iets misgaat in jouw bedrijf (iemand klaagt je aan of je gaat failliet) dat dit ook jouw persoonlijke financiën raakt. Het kan dan zomaar zo zijn dat jij gedwongen wordt om jouw huis te verkopen. Bij een eenmanszaak loop je dus zelf financieel risico.

Bij een BV is de BV een aparte rechtspersoon. En dat betekent dat jouw persoonlijke vermogen buiten schot blijft mocht er zakelijks iets vervelends gebeuren. Een groot voordeel zeker wanneer jij een bedrijf hebt dat een hoog risico loopt. Maar dat voordeel komt wel met een kost. Om een BV te starten moet je namelijk kosten maken, zoals bijvoorbeeld notariskosten. En heb je eenmaal een BV dan ben je verplicht om elk jaar een jaarrekening op te laten maken en ook dat is niet gratis.

 

Belastingvoordeel
Bij een eenmanszaak is alle winst die je verdient salaris voor jou. Over deze winst moet je inkomstenbelasting betalen, maar het grote voordeel van de eenmanszaak is dat je recht hebt op ondernemersaftrekposten. Die zorgen ervoor dat je over een kleiner gedeelte van je winst belasting hoeft af te dragen. Zolang je nog een relatief kleine winst hebt is het daardoor een stuk voordeliger om eenmanszaak te zijn. Je houdt dan namelijk meer over van jouw gemaakte winst.

Bij een BV is ben jij eigenlijk werknemer. Je komt namelijk in dienst van jouw BV en ontvangt een salaris. Over dit salaris betaal je inkomstenbelasting zoals elke werknemer in Nederland. Dus zonder ondernemersaftrekposten. Alle winst die nog in de BV overblijft nadat jouw salaris is betaalt daar betaal je Vennootschapsbelasting over. Dit tarief is lager dan de inkomstenbelasting en daardoor is deze constructie voordeliger wanneer je een hoge winst hebt.

Maar waar ligt dan het omslagpunt?

Dat ligt ongeveer bij €10.000 winst per maand. Het is niet helemaal exact te zeggen, maar zit jouw winst tussen de €100.000 en €150.000 dan kan het verstandig zijn om jouw eenmanszaak om te zetten naar een BV. Belangrijk is wel dat je consistent jaar na jaar deze winst maakt en dat het niet een eenmalige winst was en dat je daarna weer terugvalt, want dan is een eenmanszaak nog steeds voordeliger. Start je eenmaal een BV dan zit je vast aan de jaarlijkse kosten hiervan en die haal je er alleen uit als jouw winst structureel op dit hogere niveau ligt.

Ben jij op dit punt en wil je graag een BV maken van jouw eenmanszaak ga dan langs bij een financieel expert die jou hierbij kan helpen. Die kan voor jou uitrekenen of het in jouw geval een goed idee is en jou helpen bij al het regelwerk. Heel veel succes!

Anderen bekeken ook

Zo heb ik mijn € 100.000 product gecreëerd
Zo betaalt de belastingdienst jouw investeringen
Zo kies je een goede boekhouder
Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...