Wat is de kleineondernemersregeling?

Om de administratieve lasten te verlichten kunnen kleine ondernemers gebruikmaken van de KOR (kleineondernemersregeling). Hierbij worden zij vrijgesteld van het heffen van btw en hoeven zij dus geen btw-aangifte te doen.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling?

Is jouw omzet op jaarbasis minder dan €20.000, dan kun je een aanvraag indienen voor de KOR. Je keuze geldt voor minimaal 3 jaar of totdat je de grens van €20.000 overschrijdt.

 

Wat houdt de kleineondernemersregeling in?

  • Je hoeft geen btw meer te heffen over jouw producten en diensten.
  • Je hoeft geen btw-aangifte meer te doen. Dit bespaart tijd of bij uitbesteding geld.
  • Dit klinkt heel positief, maar besef wel dat je nu ook de btw die jij moet betalen op de facturen die jij binnenkrijgt niet terug kunt vragen.

 

Is de KOR interessant voor mij?

Lever jij op dit moment aan consumenten of ondernemers die zelf zijn vrijgesteld van btw? Dan is deze regeling interessant. Bij dezelfde verkoopprijs hou je er zelf nu meer aan over.

Maar let op: ben jij van plan dit jaar een grote investering te doen? Dan kan het slim zijn om nog niet aan te melden. Je krijgt in de KOR-regeling namelijk geen betaalde btw meer terug.

Heb je afgelopen 5 jaar een grote investering gedaan? Dan kan het ook slim zijn om nog even te wachten met aanmelden. De investering wordt namelijk met terugwerkende kracht verrekend over de jaren dat je in de KOR valt. Dit gebeurt wanneer de teruggave meer dan € 500 aan btw per jaar heeft opgeleverd. Je moet dit dan terugbetalen zodra je gebruik gaat maken van de KOR.

Lees ook: Een bedrijf starten zonder geld, zo doe je dat

 

Is dit ook interessant voor je business buddy's? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!
Loading...